{[['']]}
Vezi Romania Te Iubesc - 21.04.2013 - Online Fara Intrerupere
Duminica aceasta (21.04.2013), la "România, te iubesc" este prezentat cazul sculpturii de bronz atribuita
lui Constantin Brancusi, care a intrat in urma cu patru luni in vizorul autoritatilor romane.''Domnisoara Pogany'' a fost adusa in Romania de un cetatean sirian si a ajuns in firma unui industrias francez, cu afaceri in domeniul nuclear, de unde a fost ridicata in cele din urma de politie.
Acum toata lumea incearca sa afle daca valoreaza zeci de milioane de euro sau doar cateva sute de lei. Duminica, la ''Romania te iubesc'', aflati povestea, dar si cum gestioneaza responsabilii cazuri legate de operele lui Brancusi, cel mai mare artist roman al tuturor timpurilor.
Brancusi este cel mai cunoscut artist roman din lume. Operele sale au doborat de trei ori recordul mondial de pret.
2002: sculptura "Danaide" s-a dat cu 18 milioane de dolari
2005: "Pasare in Spatiu" este adjudecata cu 27,5 milioane de dolari
2009: "Doamna L.R." detinuta de faimosul designer Yves Saint Laurent se vinde cu uluitorul pret de 37 de milioane de dolari.
De mai bine de luni, o sculptura din bronz intitulata Domnisoara Pogany, care poarta o semnatura atribuita lui Constantin Brancusi, se afla in custodia Politie Capitalei.
Si face obiectul unuia dintre cele mai complicate dosare penale in lumea artei care a ajuns vreodata pe masa autoritatilor romane. Politia incearca sa afle daca piesa e adevarata sau doar un fals. Deocamdata fara succes.
Doctorul Mohanad Al Kailani este proprietarul bronzului. A venit in Romania din Siria inainte de Revolutie. Un om aparent simplu, pe care daca l-ai vedea pe strada n-ar iesi cu nimic in evidenta .
Povestea lui pare insa desprinsa dintr-un film de la Hollywood cu milionari ascunsi, experti internationali, laboratoare nucleare si criminalisti. Mohanad Al Kailani sustine ca este posesorul unei vaste colectii de arta si ca cea mai valoroasa piesa din colectia sa este o "Domnisoara Pogany", pe care apare semnatura lui Constantin Brancusi.
Este convins ca detine un original si spune ca a gasit-o in 2002 in Siria, in casa unor colectionari evrei.
De aici incepe o cursa incredibila pentru autentificarea sculpturii. Bronzul trece prin patru tari in ultimii 10 ani si ajunge in fata celor mai mari experti din lume in materie de Brancusi.
Bronzul ajunge si intr-un laborator din incinta fostului reactor nuclear de la Magurele, de data asta adus de politie.
Urmariti aceasta editie pentru a afla cat de pregatite sunt autoritatile romane sa gestioneze situatii legate de operele lui Constantin Brancusi, cat de dificil se autenfica o sculptura atributia marelui nostru sculptor dar si cat de greu este sa depistezi un fals.
Trimiteți un comentariu